In Baarn staan verschillende kerken. Grote kerken, zoals de Nicolaaskerk. Kleine kerken zoals het Witte kerkje aan de Kampstraat. Kerken zijn niet weg te denken uit het dorpsbeeld. Meestal zie je alleen de buitenkant. Hoe het er van binnen uitziet, wat mensen daar doen en waarom, blijft vaak een vraagteken. Misschien is het tijd om er eens vrijblijvend een kijkje te gaan nemen. Die gelegenheid biedt de Zomertoer.

Zomertoer 2014

Op een paar middagen bezoeken we enkele opvallende plekken die veel te vertellen hebben over de verschillende kanten van de kerk. We maken een rondgang door twee van de grootste kerken van Baarn, een wandeling over de begraafplaats, en sluiten af met een vragenuurtje. De leiding is in handen van drs. W. Sarot-Erkens en drs. M.A. van der Burg-Los.

Data, tijden en locaties:

Zondag 29 juni 14:00 uur – Pauluskerk op de Brink
Tijdens de eerste bijeenkomst krijgt u een rondleiding door de oudste kerk van Baarn, de Pauluskerk op de Brink. Deze kerk dateert uit het einde van de dertiende eeuw en herbergt een veertiende-eeuws doopvont, de zgn. Koninginnebank en een gevangenis.

De toer start bij de ingang aan het parkeerterrein.

Zondag 6 juli 14:00 uur – Nicolaaskerk aan de Kerkstraat
Tijdens de tweede bijeenkomst krijgt u een rondleiding door de Nicolaaskerk, genoemd naar de beschermheilige van Baarn, St. Nicolaas. Deze kerk is het eucharistisch centrum van de Martha en Mariaparochie. In deze kerk valt de doopkapel op en zijn de ramen erg mooi. Momenteel worden deze gerestaureerd. Er zijn binnen ook vele beelden te bezichtigen en een paar rijk versierde altaren

De toer start op het kerkplein voor de kerk.

Zondag 13 juli 14:00 uur – Algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan
De derde keer gaan we wandelen op de begraafplaats van Baarn. Op veel grafzerken staan Bijbelteksten. Op anderen staat een kruis of een ander symbool. Wat vertellen die stenen ons? Wat willen de overledenen of hun nabestaanden daarmee zeggen? Ook zullen we stil staan bij de kerkelijke rituelen bij een uitvaart.

De toer start bij de ingang van de begraafplaats.

Donderdag 17 juli 20:00 uur – vragenuurtje in de Herberg van Paulus, naast de Pauluskerk
Wellicht roept de Zomertoer vragen op. Daarom willen we besluiten met een vragenuurtje in de Herberg van Paulus, naast de Pauluskerk. Het is niet de bedoeling dat er pasklare antwoorden gegeven worden, maar dat we in gesprek gaan naar aanleiding van de vragen die zijn komen bovendrijven.

Een bijdrage in natura of € 5,00, beide bestemd voor de Voedselbank.

Opgeven?

Niet nodig. U kunt zich gewoon op de aangegeven tijd en plaats melden.