Dat is het jaarthema van het komende seizoen: de moed om barmhartig te zijn. Uitgangspunt zijn de Zeven Werken der Barmhartigheid: de hongerigen voeden, de dorstigen te drinken geven, de vreemdelingen herbergen, de naakten kleden, de zieken bezoeken, de gevangenen bezoeken, en de doden begraven. Zes van deze werken staan genoemd in Mattheus 25. De laatste (de doden begraven) is door de kerk zelf toegevoegd en is afkomstig uit het apocriefe boek Tobith.

De 7 werken van Barmhartigheid

4 februari 2016: De doden begraven – ”Masterclass” forensisch patholoog Frank van de Goot

Als forensisch patholoog onderzoekt Baarnaar Frank van de Goot sterfgevallen om erachter te komen wat de ware doodsoorzaak is van een overleden persoon bij wie een natuurlijke dood twijfelachtig is. Gaat het om een noodlottig ongeval of om moord?

Van de Goot is uitgenodigd door de Pauluskerk om een lezing te geven over zijn werk als forensisch patholoog. Want het jaarthema van de Pauluskerk is “De moed om barmhartig te zijn”; over de goede werken van barmhartigheid, met compassie omzien naar een ander. Een van die goede werken is de zorg voor onze doden. In een interview in het kerkblad “Op de Hoogte” zei Van de Goot over zijn professie: ‘Binnen de geneeskunde is pathologie een van de breedste vakken die je kunt bedenken. Bij forensische pathologie komt er nog een stuk toxicologie bij, biomechanica, recht, harrewarren met juristen. Dit vak is een beetje raar. Ik word nog steeds verrast.’ Frank van de Goot (1967) is één van de vijf forensisch pathologen in Nederland en promoveerde op 15 april 2015 aan de Vrije Universiteit in Amsterdam op letseldatering, tafonomie (leer van de ontbinding) en cardiopathologie. De bevlogen patholoog is een veelgevraagd spreker en was onder meer te zien bij Pauw & Witteman en RTL Late Night.

Van de Goots werk is een bijdrage aan eerbied voor de doden; het doet ertoe hoe zij aan hun einde gekomen zijn, omdat hun leven waardevol was. Zo werd Van de Goot als specialist gevraagd bij de verdwijning in 2014 van de twee Nederlandse meisjes in Boquete in Panama en bij de dood van het meisje Dascha eind 2015. Ook dat is de doden rechtdoen: dat hun dood niet als vanzelfsprekend wordt geaccepteerd.

Frank van de Goot is een begenadigd spreker, zijn exposé is een belevenis. Ook los van een kerkelijk jaarthema is zijn verhaal zeer boeiend en aansprekend. Iedere belangstellende is daarom van harte uitgenodigd om deze bijzondere lezing bij te wonen.

“Masterclass” Frank van de Goot – forensisch patholoog
Donderdag 4 februari 2016
20.00 – 22.00 uur, inclusief koffiepauze
Pauluskerk op De Brink in Baarn
De toegang is vrij

12 maart 2016: De vluchtelingen herbergen/de dorstigen te drinken geven
Wat als er geen tekort, maar een teveel aan water is? In 1953 moesten veel mensen vluchten voor het water. We brengen een bezoek aan het Watersnoodmuseum.  In het Watersnoodmuseum zien we een film over de ramp en kunnen we de hele indrukwekkende tentoonstelling bekijken.

21 april 2016: De gevangenen bezoeken
Deze avond ontvangen we ds. Jan Eerbeek. Hij is het hoofd van de gevangenispredikanten geweest. Als zodanig heeft hij veel ervaring met het bezoeken van gevangen. Er komen talloze vragen aan de orde. Hoe gaan erediensten in de gevangenis? Kan een misdadiger zijn/haar misdaden rijmen met zijn/haar geloof/geweten? Wat beweegt iemand om gevangenispredikant te worden? Hoe denkt ds. Eerbeek over doodstraf ? Bereikt een gevangenispredikant iets? Zijn er grenzen aan wat hij aankan? Is zijn visie de afgelopen jaren veranderd met betrekking tot het gevangenissysteem, gevangenen en zichzelf ? En zo zijn er nog meer vragen. Dit wordt een boeiende avond over een wereld die voor de meesten van ons ver van ons bed is.