ADEM  is het verbindende thema van de bijeenkomsten in het vijfde seizoen van Café Pensée. Adem heeft ook de betekenis  van leven. Het leven wordt om die reden wel als een ademtocht aangeduid. In dat woord liggen zowel  duur als broosheid besloten.

Café Pensée

 

 

Vrijdag 2  oktober  2015 – VÓÓR DE EERSTE ADEMTOCHT

Bespiegelingen  over het leven  voor en  rond de geboorte,  door prof. dr. G.H.A.  Visser , emeritus hoogleraar obstetrie (verloskunde)  aan de Rijksuniversiteit te Utrecht:  ‘Het wonderlijke leven voor de geboorte en de invloed daarvan op de rest van het leven’.

 

Vrijdag 6 november 2015 – MET INGEHOUDEN ADEM

Bij de opvoeding van kinderen moeten ouders of leerkrachten weleens de adem inhouden. De moderne ouder wil geen machtsstrijd met zijn/haar kind. Velen zetten hun kinderen op een voetstuk, zodat die gaan geloven dat ze de meest bijzondere personen op aarde zijn. Groeien ze zo niet uit tot een generatie van narcisten die niet voorbereid zijn op het echte leven? Om vervolgens in een diep zwart gat te vallen… Hierover spreekt prof. Jan Derksen, hoogleraar klinische psychologie en psychotherapie aan de Vrije Universiteit Brussel en de Radboud Universiteit Nijmegen.

 

Vrijdag 4 december 2015 – IN MATERIËLE  ADEMNOOD

Armoede is materiële ademnood. Een mens  kan erdoor worden beheerst. Hij krijgt het er letterlijk benauwd van. Werkt de nieuwe participatiewet  verlichtend als het om het  tegengaan van armoede gaat? Het armoedevraagstuk staat altijd op de (politieke) agenda. Hoe gaat dat in Baarn? Wat zijn de knelpunten, en waar gaat het goed? Inleiding door en gesprek met  een ambtenaar van de Sociale Dienst Baarn.

 

Vrijdag 5 februari 2016  – OP ADEM KOMEN

Bijna elk mens heeft één instrument tot zijn beschikking : het vermogen tot zingen. Wat doet zingen met een mens?  Zingen heeft vele kanten. Kees de Bruin, concertant zanger, musicus en cantor -organist van de Paaskerk, neemt ons mee en oefent om “op adem te komen.”

 

Vrijdag 4 maart 2016 – DE LAATSTE ADEMTOCHT

De laatste ademtocht wordt steeds meer georganiseerd. Drs. Els van Wijngaarden is aan de Universiteit voor Humanistiek bezig met onderzoek naar ‘Voltooid leven’.  Waarom willen ouderen sterven terwijl er geen sprake is van ernstige depressie of een levensbedreigende ziekte? Verlies aan vaardigheden en mogelijkheden spelen een belangrijke rol, maar er is meer. Resultaten van dit onderzoek kunnen van invloed zijn op de toekomstige zorg aan ouderen.

 

Vrijdag 1 april 2016 – NA DE LAATSTE ADEMTOCHT

In de Middeleeuwen was het denken over het leven na de dood weinig gecompliceerd. Tegenwoordig, mede vanwege de aanwezigheid van andere godsdiensten en andere beelden die de mens over zijn (voort-)bestaan heeft gevormd, ligt dat volslagen anders.  Prof. Wim Weren, emeritus hoogleraar  theologie van de Universiteit Tilburg , spreekt aan de hand van vele afbeeldingen over religieuze en profane voorstellingen over het leven na de dood.

 

Locatie
Theatercafé de Speeldoos
Rembrandtlaan 35 te Baarn

Tijdstip
van 16.30-18.00 uur

Toegang gratis.